Borgmesterpanik før lukketid

Af Henrik Sørensen (C )
Folketingskandidat i Gladsaxe-kredsen

Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Karin Sjøberg Holst er gået i panik ovenpå det socialdemokratiske valgnederlag på 2 mandater.

Hvor andre borgmester satser på det brede samarbejde i byrådet satser Socialdemokraterne åbenbart på et smalt samarbejde med SF.

Det brede samarbejde er en farlig ting for borgmestre. Måske Borgmester Karin Søjberg Holst tænker på Venstre og Hernings borgmester Lars Krarup, der er gået frem fra 57% til 61% af stemmerne ved kommunalvalget når borgmesteren siger, at det brede samarbejde har kostet stemmer for vores lokale socialdemokrater. Måske vælgerne i Gladsaxe ikke har fulgt en landstendens men vurderet vores lokale socialdemokraters indsats, og ikke har godkendt den.

Men i ethvert nederlag er der også en lille sejr. Og Karin Søjberg Holst kan sammen med resten af den Socialdemokratiske gruppe glæde sig over at de fik et bedre byrådsvalg end regionsvalg, hvor de fik 1500 færre. Det vil have betydet kun 8 Socialdemokrater i byrådet mod de 9 som de faktisk fik valgt.

Gladsaxe er ikke en rød kommune til folketingsvalgene, der stemmer Gladsaxe borgerligt. Så borgmesterens bagland består også af borgerligere vælgere som stemmer socialdemokratisk til kommunevalget. 

Og Socialdemokraterne får i de kommende 4 år brug for de borgerlige stemmer. Gladsaxes økonomi er ikke så solid, som den har været, og der vil i de kommende 4 år være mange gange hvor borgmesteren har brug for de borgerlige partiers økonomiske ansvarlighed. SF udtalte under valgkampen, at de var parat til skatteforhøjelser.

Med kun 2 millioner i kommunekassen når budgetperioden slutter kan borgmesteren allerede i 2010 få brug for de borgerlige stemmer til at gennemfører upopulære besparelser.

Men når Socialdemokraterne inviterer SF med til festen når der skal konstitueres må SF også være med til at rydde op når der skal ske besparelser og tilpasninger på de kommunale budgetter når krisen kradser og det er slut med de festlige valgløfter men er hverdagens politik. Og SF har vist gennem årene, at økonomiske ansvarlighed ikke er noget de er gode til. Men til gengæld er SF verdensmester i at uddele gaver på andre bekostning.

Så et rent rødt samarbejde i de kommende 4 år kan blive dyrt for Gladsaxes borgere. De kan se frem til skatteforhøjelser og dårlig kommunal service.

Så mon ikke der sidder en socialdemokrat på rådhuset i de kommende 4 år og spekulerer på, om det var en skarpere profil med dårligere kommunal service og skattestigninger socialdemokraterne ønskede.