Socialt bedrageri skal koste kontanthjælpen

Pressemeddelelse af Henrik Sørensen (C )
Folketingskandidat i Gladsaxe-kredsen


Kontanthjælpsmodtagere skal i fremtiden kunne miste retten til kontanthjælp, hvis de bliver afsløret i at arbejde sort. Og arbejdsgivere, der ansætter sort arbejdskraft, skal kunne idømmes bøder. Det kan blive konservativ politik, hvis Det Konservative Folkeparti på sit landsråd i Aalborg vedtager et forslag fra den konservative folketingskandidat Henrik Sørensen.  Vi skal tage fløjlshandsken af overfor de, der snyder. De skal mærke, det har konsekvenser, mener Henrik Sørensen.

Hvert år koster socialt bedrageri skatteborgerne og de offentlige kasser op til 4 milliarder kroner. I dag er der ingen sanktioner eller bøder over for hverken kontanthjælpsmodtageren eller arbejdsgiveren. Snyd og bedrageri er derfor gratis. Og det er at gøre grin med de skatteborgere, som betaler mere i skat end nødvendigt.

Opdages det, at man arbejder sort, mens man modtager kontanthjælp, skal man i karantæne og ikke kunne modtage kontanthjælp i en periode. Det er det eneste, der hjælper. Der skal være konsekvens, når man bliver taget i at snyde.

Som reglerne er i dag, kan en kontanthjælpsmodtager ikke fratages kontanthjælp, når det bliver opdaget, at vedkommende begår socialt bedrageri. Det skal ændres, mener Henrik Sørensen. Fratagelse af kontanthjælp i en periode er en effektiv måde at sende et signal om, at man fra samfundets side ikke accepterer socialt bedrageri og sort arbejde.

Det er ofte svært for SKAT og kommunerne at bevise, i hvor lang tid en kontanthjælpsmodtager har arbejdet sideløbende med at modtage kontanthjælp.

Sort arbejde påfører virksomheder, der overholder love og regler, en skæv konkurrence. Derfor skal de arbejdsgivere, som ansætter sort arbejder, have en bøde, når det opdages.

I visse brancher som restaurationer, grønthandlere og kiosker er sort arbejde mere normen end det modsatte. Det viser de mange kontrolaktioner, som de offentlige myndigheder løbende laver.

En bøde på f.eks. 5.000 kr. pr. medarbejder første gang, det opdages, man har sorte ansatte, og 10.000 kr. anden gang vil gøre omkostningerne ved sort arbejde større for virksomhederne, mener Henrik Sørensen. Det skal have konsekvenser, når man påfører andre virksomheder en unfair konkurrence.

Fratagelse af spiritusbevillingen for de restauranter, hvor det gentagne gange konstateres, at de har ansat sort personale, kunne være en anden sanktionsmulighed, mener Henrik Sørensen.